Cançons del timbre: Primavera (4 estacions de Vivaldi)

vivaldiLa Primavera Antonio Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi (Venècia, 4-III-1678 – Viena, 28-III-1741) va ser un reconegut violinista i un dels principals compositors del Barroc.

Va compondre unes 770 obres, entre les quals hi ha 477 concerts i 46 òperes. És especialment conegut, a nivell popular, per ser l’autor de la sèrie de concerts per a violí i orquestra Les quatre estacions. Aquesta obra, que forma part dels dotze concerts catalogats com a Opus 8, Il cimento dell’armonia e dell’inventione, té una importància capital per suposar la ruptura del paradigma del concerto soli, establert pel mateix Vivaldi. Fins llavors, el concerto soli era un concert en què l’instrument solista portava tot el pes de la melodia i la composició, i la resta de l’orquestra es limitava a exercir l’acompanyament segons les regles de l’harmonia.

Els concerts coneguts com Les quatre estacions, els va compondre el 1723, encara que es van publicar el 1726, i és l’obra més coneguda de Vivaldi i, també, una de les més populars de la música clàssica. Els quatre concerts que formen Le quattro stagioni, fan referència a cadascuna de les estacions de l’any. Cada concert segueix l’estructura de tres moviments, amb un moviment lent central (lento, adagio, largo), en mig de dos moviments ràpids (allegro, presto, etc.).

El concert denominat, La Primaveraconcert n. 1 en Mi Mayor, RV. 269-, és una composició per a violí solista i orquestra barroca de corda (violins, violes i baix continu, format per violoncels, contrabaixos i clavicèmbals), és la música que escolteu a les eixides a l’esplai i a casa. La Primavera és el primer d’aquest quatre concertes i està composat per tres moviments: Allegro (aquest és el que sentiu), Largo i un Allegro.

 

En la composició de La Primavera, Antonio Vivaldi va voler musicar l’arribada de la primavera amb el cant dels ocells i el fruir de l’aigua per les fonts i la turmenta.

La peça que escoltem és un Arxiu de So Ogg Vorbis i correspon a l’enregistrament fet pel violinista John Harrison i que podeu trobar en WIKIMEDIA COMMONS.

(informació de la viquipèdia/wikipedia, En Clave de Niños)

You may also like...