Cançons del timbre: Lou Reed

 

 

Lou Reed (N.York 1942 / Long Island 2013)

 

Compositor i músic nord-americà

Lou Reed ha estat considerat un dels compositors i artistes més influents en l’evolució del rock dels anys 70 del segle passat ençà. La seua trajectòria musical és extensa. Va començar a destacar a finals dels anys 60 com a compositor, guitarra i cantant del grup d’avantguarda de N.York, The Velvet Underground (1964/1970). Aquesta banda va marcar una trajectòria musical i estètica oposada als corrents psicodèlics i progressius dominats derivats del moviment flower-power.

La música, la temàtica i l’estètica de The Velvet underground estava impregnada de sons bruts i experimentals, de lletres explícites i crues sobre la vida urbana d’ambients marginals i proposaven una estètica fosca, violenta i minimalista que contrastava amb el colorit hippie, pacifista i psicodèlic californià. La banda va tenir poc èxit comercial però una gran influència artística en l’evolució del rock urbà cap els nous ritmes punk.

Lou Reed des de 1972 va iniciar una irregular carrera en solitari ( fent col·laboracions, algunes desastroses i altres fructíferes) en la que destaquen àlbums decisius com Transformer, Berlin o Rock’roll animal entre altres. En aquesta fase de la seua carrera Lou Reed va continuar experimentant musicalment i publicant discos conceptuals de temàtica fosca i marginal, allunyant-se del concepte de rock & rol star.

A banda de la seua influència com a compositor Lou Reed va ser un artista que va salvaguardar la seua independència front la pressió de les grans companyies. Aquesta actitud el va convertir en una persona esquiva i esquerpa per a la premsa, però referent per als músics i els artistes independents.

La cançó Sweet Jane (1970) que sona per a les eixides, és una composició de Lou Reed per a l’àlbum Loaed de The Velvet Underground, però que Lou Reed va continuar tocant durant tota la seua carrera. La versió que escolteu s’edità en l’àlbum enregistrat en directe Rock’n Roll animal i editat per la companyia RCA en 1976.

 

lou

 


Sweet Jane. Lou Reed lletra i música

Standing on the corner, suitcase in my hand
Jack is in his corset, Jane is her vest
And me, I’m in a rock’n’roll band
Ridin’a Stutz Bearcat, Jim
You know, those were different times
Oh, all the poets, they studied rules of verse
And those ladies, they rolled their eyes
Sweet Jane, sweet Jane, sweet Jane

I’ll tell you something, that Jack, he is a banker
And Jane, she is a clerk
And both of them save their monies
And when they come home from work
Ooh, sittin’ down by the fire
Oh, the radio does play
The classical music, said Jim, the `March of the Wooden Soldiers`
All you protest kids, you can hear Jack say, get ready
Sweet Jane, come on, baby
Sweet Jane, sweet Jane

Some people, they like to go out dancing 
Other peoples, they have to work
Just watch me now
And there’s some evil mothers
Well they’re gonna tell you that everything is just dirt
You know, that women never really faint
And that villains always blink their eyes
And that, you know, children are the only ones who blush
And that life is just to die
But anyone who ever had a heart
Oh, they wouldn’t turn around and break it
And anyone who’s ever played a part 
Oh, they wouldn’t turn around and hate it

Sweet Jane, sweet Jane, sweet Jane …


You may also like...