Cançó del timbre: Je ne regrette de rien

lamome

Édith Piaf, nom artístic d’Édith Giovanna Gassion, coneguda amb el sobrenom de la Môme (París, 19-XII-1915 – Plascassier, 11-X-1963), va ser una famosa cantant francesa de la qual enguany es commemora el cinquanta aniversari de la seua mort.

Tot i l’existència de nombroses biografies, gran part de la vida d’Édith Piaf està envoltada de misteri. El seu pare, Louis, era contorsionista i la seva mare, Anita, era cantant de cabaret. Édith va ser criada per les seves àvies en un bordell fins que, després de la I Guerra Mundial, acompanyà son pare i es convertí en una cantant ambulant per circs i petits teatres dels suburbis de París. Als 17 anys, Édith Piaf ja havia tingut una filla que morí de meningitis dos anys després.

 

La seua oportunitat d’eixir de la marginalitat li la donà al 1935 Louis Leplée, qui dirigia un cabaret als Champs-Elysées de París. A partir d’aquest moment Piaf inicia la seua carrera professional que no va estar exempta de moments de glòria i de fracassos, de tragèdies i d’escàndols. Va tenir una vida atzarosa i plena i va morir de malaltia quan comptava solament amb 47 anys d’edat.

Ella mateix es definia com… la veu de molts. La veu dels marginats, de les prostitutes, dels pobres i bandejats de la felicitat del paradís terrenal i que, malgrat tot tenien l’amor com l’únic compromís.

La seua influència ha estat decisiva en l’evolució i prestigi de la Chanson Française i, com a conseqüència, en altres corrents musicals com va ser la Nova Cançó a l’àmbit de parla catalana.

La cançó, Non, je ne regrette de rien, va ser composta en 1956 per Michel Vacarie (lletra) i Charles Dumont (música) i publicada a França al 1960 en la versió cantada per Édith Piaf. L’edició que escolteu és de 2007 i està inclosa en l’àlbum de 4 CD titulat Les 100 Plus Belles Chansons d’Edith Piaf, editat per EMI France.

 

Non, rien de rien

 

Non, je ne regrette rien
Ni le bien qu’on m’a fait, ni le mal
Tout ça m’est bien égal
Non, rien de rien
Non, je ne regrette rien
C’est payé, balayé, oublié
Je me fous du passé

Avec mes souvenirs
J’ai allumé le feu
Mes chagrins, mes plaisirs
Je n’ai plus besoin d’eux
Balayés mes amours
Avec leurs trémolos
Balayés pour toujours
Je repars à zéro

Non, rien de rien
Non, je ne regrette rien
Ni le bien qu’on m’a fait, ni le mal
Tout ça m’est bien égal
Non, rien de rien
Non, je ne regrette rien
Car ma vie
Car mes joies
Aujourd’hui
Ça commence avec toi…

You may also like...